Appartementencomplex ‘Rijnsigt'
Als nieuw silhouet aan de horizon van Nijkerk staat dit appartmentengebouw, van verre zichtbaar, te concurreren met de hoge graansilo’s en de kerktoren van het stadje.

De opdracht
De vraag luidde om in een in aanbouw zijnde nieuwe woonwijk Groot Corlaer één slank ogend, relatief hoog element te ontwerpen gesitueerd aan het water met luxe, comfortabele woningen.

De situatie
De nieuwe woonwijk is goed zichtbaar vanaf de snelweg A28 en vanaf de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. Het gebouw staat dan ook op een markante plek in een nieuwe laagbouwwijk. Als referentie voor de contour van het gebouw hebben de argrarische monumentale gebouwen gediend met name de hoge graansilo’s aan het kanaal van Nijkerk.
Het staat met zijn voet in een waterplas en tijdens hetY ontwerpoverleg is besloten om het op een eigen eiland te situeren.

Het gebouw
Bestaat uit 10 royale appartementen, 2 maissonnettes, een penthouse en een parkeergarage.
Om een goede ligging aan het water te realiseren is de parkeergarage niet onder het gebouw maar vóór het gebouw in het eiland gesitueerd met daarop een voorplein/tuin. Dit plein wordt omkaderd door bomen.
Zo kunnen 2 maisonnette’s met hun woonkamers en terrassen direct aan het water liggen. Per verdieping zijn er 2 appartementen, verschillend in grootte, met hun terrassen aan de zuidzijde. Ze hebben een vrije hoogte van 2,7m en zijn vrij indeelbaar, naar keuze van de kopers.
Op de 6e verdieping is een penthouse dat met zijn woonkamer als het ware over het gebouw heen hangt, zodat een waar panoramisch uitzicht ontstaat.

De ontsluiting van het gebouw
Thuiskomen doe je vaak maet de auto, daarom is de entree van de garage geen achterdeur, maar aan de voorzijde van het gebouw. Tevens is er een koppeling van de entreehal op de begane grond met de daaronder gelegen hal van de parkeergarage. Deze entreehallen zijn met een vide aan elkaar gekoppeld, volop daglicht valt zo ook beneden in de hal, en over de trap kun je even snel de post ophalen.
De woningen zijn bereikbaar via een goed geisoleerde lift, de lifthal op de verdiepingen heeft daglicht en een loggia. Het trappenhuis is uitgevoerd als vluchttrappenhuis.
Om zowel te voet als met de auto het gebouw goed te kunnen bereiken zijn er 2 bruggen naar het eiland. Dat geeft tevens de vrijheid een wandeling over het eilend te maken.

De vorm van het gebouw
Het is een vrijstaand gebouw en heeft daarom een autonome, karateristieke vorm gekregen, die de herkenbaarheid vergroot.
De pref_ab betonnen dragende wanden lopen licht hellend naar elkaar toe. Op de 5e verdieping maken houtskeletbouw wanden weer een tegengestelde beweging en vormen een ‘kraag’ op het gebouw. Door de zo gevormde ‘taille’ oogt het gebouw slanker. Het perspectief wordt bedrogen.
In de zijgevels zijn de ramen in een abstract patroon geordend. De verdiepingen zijn niet telbaar. Binnen is het uitzicht alshetware verdeelt in een aantal schilderijen. Het laagste raam geeft ook vanuit de luie stoel uitzicht op het maaiveld.
In de kraag van het gebouw vormen de ramen een lange over de woning doorlopende erker. Het penthouse met het gebogen dak vormt één overhangend geheel met de terrassen.

Het ontwerpproces
Door het samengestelde ontwerpteam met alle betrokken partijen, was het een voortvarend en vruchtbaar ontwerpproces. Besluitvorming kon direct plaats vinden.
architect(en)
ir Ria Smit
mmv
Arq. Ana Maria Schmidt-Chávez, ir Jan Koning, ir Marjan de Croon
opdrachtgever
Vos & Teeuwissen bv, Huizen
locatie
Nijkerk
ontwerp
1999
oplevering
2002
aannemer
Vos & Teeuwissen bv, Huizen