Stadswoningen
De situatie
Op één van de eilanden in het stedenbouwkundige plan te Ypenburg, het Rieteiland, in de wijk Hout en Plantage, staat een groep van 14 grote stadsvilla’s. Om en om afwisselend ontworpen door 2 verschillende architectenbureaus, staan zij hoog en statig,onderling harmoniërend in kleurstelling en materiaalgebruik.
Vaste uitgangspunten waren: de woningen liggen op de kavelgrens, tussen de villa’s is een verplichte vrije ruimte en het parkeren geschiedt op eigen terrein.
Een deel van de tuinen van de villa’s liggen op het noorden aan het water.

De woningen.
Voor 7 van de 14 stadsvilla’s ontwierpen wij dit plan.
Eén van onze uitgangspunten was de gebruiksmogelijkheden van de woÿning te vergroten door een dubbele entree te maken. Eén op de begane grond en één op de eerste verdieping. Gecombineerd met de vrije indelingsmogelijkheden van deze eerste verdieping is een persoonlijke gebruikskeuze heel goed mogelijk.
Zo zijn er de mogelijkheden voor werken aan huis, een inwonend familielid met eigen opgang, of een informele en een formele woonverdieping; samenwonen, of een aparte slaapverdieping voor ouders en kinderen.
Er is de keuze voor een 2e badkamer of 2e keuken of juist geen sanitair op deze verdieping.
Op de begane grond bevinden zich een woonkamer aan de tuin en een woonkeuken, op de 2e verdieping bevinden zich een ruime badkamer en 3 ruime slaapkamers. Een grote 4e slaapkamer cq werkkamer of woonkamer bevindt zich op de 1e verdieping aan de lounge.

Een ander ontwerpuitgangspunt is de oplossing voor het parkeren.
Door het parkeren vóór de woning in een garage en carport te situeren is op de eerste verdieping aan de straatzijde een terrasmogelijkheid met voldoende privacy ontstaan. Deze zonnige buitenplek is aanvullend op de achtertuin, die op het noorden kan liggen.
De lounge, een niet voorbestemde woonplek, aansluitend aan dit terras en in open verbinding met het trappenhuis, zorgt voor de verrassende ruimtelijke en bindende werking binnen de woning.

Uiterlijk van de woningen.
Het dak helt in 2 richtingen en brengt daardoor het regenwater naar achteren naar de watergang.
Door het beeldbepalende grote overstek van het dak aan de voorzijde wordt de losse voorbouw van de carport visueel bij de woning getrokken, ontstaat er beschutting bij de buitentrap en een extra zonwering voor de voorgevel.
Een knik in de zijgevel geeft de entree een duidelijke plek, zorgt voor bezonning diep in de woning en zicht op de entree.
architect(en)
ir. Ria Smit
mmv
Arq. Ana Maria Schmidt-Chavez
opdrachtgever
BAM Vastgoed Bunnik
locatie
Ypenburg, Hout en Plantage wijk
ontwerp
1999
oplevering
2004
aannemer
BAM Woningbouw Den Haag