Wallerstraat
Een karakteristiek ensemble ingebed in het oude, lage kappenplan van de stadskern van Nijkerk. 54 appartementen en 14 laagbouwwoningen.

Het ensemble
Deze nieuwe invulling van de locatie van een voormalige school aan de Wallerstraat is allereerst een plan met een eigen karakter.
Onder andere de eigenwijze kapvormen en het samenspel tussen de hoge en de lage kappen vormen dit authentieke beeld.

De context
Ook wilden we bereiken dat deze in totaal 68 nieuwe woningen zich op een vanzelfsprekende wijze voegen in de bestaande omgeving van voornamelijk oudere, losse en lage bebouwing. Gekozen is voor een schikking van 3 losse appartementengebouwen en 7 losse blokjes van 2-onder-1-kapwoningen, die onderling een duidelijke eenheid vormen.
De hoogte van de gebouwen loopt geleidelijk pop waardoor er geen confrontatie ontstaat met de lage omgeving.
Ook de materiaalkeuze van metselwerk en pannen harmonieert met de omgeving.

Het groen
De omgeving willen we zo groen mogelijk houden. Een deel van de oude bomen blijven gehandhaafd. De auto’s worden aan het gezicht onttrokken door de omhoog lopende gazons, en het parkeren is voor een groot deel onder de gebouwen georganiseerd. Het groene terrein sluit zo op een vanzelfsprekende wijze aan op de groene wandel- en fietsroute langs de beek aan de noordzijde van het terrein.

De woningen
De 2-onder-1-kap woningen zijn niet spiegelbeeldig ontworpen. De asymmetrische kap sluit aan op de kap van de appartementengebouwen. De woningen krijgen daardoor ook een meer landelijk en eigen karakter. De woonkamers zijn aan de straat georiënteerd. De ene woning heeft een grote garage die bij de woning getrokken kan wordÉen. Daardoor kan deze woning voor ouderen een extra slaapkamer of bijvoorbeeld een werkkamer op de begane grond krijgen. De andere woning heeft een hoge bewoonbare zolder, met de mogelijkheid van een prachtige dakkapel op een hoek van de kap. Beide woningen zijn voorzien van een royale trap met tussenbordes en een royale vestibule. Zo voldoen de woningen aan de wens om geschikt te zijn voor ouderen. Ook de relatief kleine tuin met groot terras beantwoordt aan deze vraag.

De appartementen
In de drie appartementengebouwen zijn 2 verschillende typen appartementen per verdieping gerealiseerd, ieder appartement heeft de woonkamer op een hoek van het gebouw met 2-zijdig uitzicht, en daarnaast een beschut liggend balkon. De ramen lopen laag door zodat er overal goed zicht op het omliggende terrein is. In de kappen bevinden zich twee unieke, verrassende dakappartementen, die ieder èn een mooÇi dakterras èn een entresol bezitten. Eén van deze penthouses heeft een opvallende dakkamer, als het ware een atelier dat boven het dak uittorent. Vanuit de hoger gelegen appartementen is er een fraai uitzicht over het oude Nijkerk. Onder ieder appartementenblok bevindt zich een parkeergarage, een fietsenstalling en de entree. De lift zowel als het lichte trappenhuis met glazen wanden en een ronddraaiende trap verbinden de verdiepingen. Op het hoger gelegen terrein bevindt zich een 2e toegang tot het gebouw.

Het ontwerp
Het ontwerpproces is een plezierig avontuur geweest, in samenspraak met de gemeente, haar adviseurs en de ontwikkelaar. Niemand wist aanvankelijk waar het plan op uit zou komen, steeds werden nieuwe randvoorwaarden en ideeën meegenomen, gewogen en ingevoegd.
Als architect ben je pas tevreden als de bewoners straks met zorg, trots en plezier de woningen gaan bewonen.
architect(en)
ir Ria Smit, ir Jan Koning
mmv
Arq. Ana Maria Schmidt-Chávez
opdrachtgever
Vos & Teeuwissen bv, Huizen, Woningstichting Nijkerk
locatie
Nijkerk
ontwerp
1999
oplevering
2004
aannemer
Vos & Teeuwissen bv, Huizen
publicaties