Woningen in een school
Van schoolgebouw tot woningen
Een school uit 1921 aan de Spoorstraat, dicht tegen het centrum van Nijkerk gelegen,  en reeds meerdere malen verbouwd, verliest definitief zijn functie. Het representatieve hoofdgebouw, in het gemeenschappelijk geheugen van Nijkerk gegrift, als de Poppeschool, blijft behouden. Samen met een nieuwe aanbouw aan de achterzijde biedt dit gebouw nu ruimte aan 4 bijzondere woningen.

Ontwerp-uitgangspunten
Het behoud van het gebouw  betekent ook iets voor de organisatie van het plan. De structuur van het gebouw is dominant en blijft intact, enerzijds door de woonkamers in de klaslokalen te situeren en de kleinere ruimten in de nieuwe aanbouw erachter, anderzijds door de entrees van de school te handhaven. Zo worden twee woningen in het midden gemeenschappelijk ontsloten door de voormalige hoofdentree.

Voor de uitstraling van het gebouw is de eenheid belangrijk, dus ook de inrichting van de voortuin, de zonwering, het tuinhek e.d. zijn gemeenschappelijke ontworpen.  Het plan is een balans tussen gemeenschappelijk en individueel.

De woningen functioneren ieder zelfstandig met individuele tuinen.
Het parkeren aan de achterzijde wordt gemeenschappelijk ontsloten.

De bijzondere woningen en het verrassende gebruik
Ieder klaslokaal is verbouwd tot woonkamer, door de a-centrale plaatsing van een schoorsteen, het deels verlagen van het plafond en de wijziging van één raam tot tuindeuren is de sfeer totaal veranderd. In de resterende ruimte van het oude gebouw gaat de trap met bordes in een monumentale vide omhoog de oude kap in. Op de zolders bevinden zich een 2e badkamer en 2 á 3 slaapkamers. In de nieuwe aanbouw zijn een grote werkkamer annex slaapkamer, een badkamer en een woonkeuken gesitueerd, direct aan de tuin. De bijzondere plattegronden nodigen duidelijk uit voor bijzonder gebruik. Zo blijkt ook dat minstens één van de kopers een bedrijf aan huis heeft en een ander de slaapkamer op de begane grond gebruikt voor inwoning van een ouder op leeftijd.

Uiterlijk
Om de nieuwe aanbouw aan de achterzijde aan te laten sluiten bij de kap, bevindt zich hierop eveneens een rood hellend pannendak, met tussen dit nieuwe dak en het oude gebouw een spatie, met ramen. Het licht kan zo binnentreden in de diepe woningen, en het oude en nieuwe volume worden onderscheiden. Eenzelfde repeterende lange kapvorm vormt de strook met garages en carports achterin de tuinen. Zo ontstaat een mooi en helder patroon van rode hellende daken in de langsrichting. De gevels van deze nieuw  aangebouwde stroken zijn bekleed met zwarte houten rabatdelen, in de sfeer van oude schuren. Het oude gebouw wordt in zijn waarde gelaten en opgeknapt, ook blijft  de prominente plek van de schoorstenen op het dak behouden door ze voor open haarden c.q. kachels geschikt te maken .  Zowel de bewoners als ook veel andere Nijkerkers reageren enthousiast op de manier waarop dit gebouw behouden is. 

 

architect(en)
ir. Ria Smit
mmv
Arq. Ana Maria Schmidt-Chávez
opdrachtgever
Vos & Teeuwissen bv, Huizen
locatie
Nijkerk, Spoorstraat 4, 4a, 6 en 6a
ontwerp
1999
oplevering
2004
aannemer
Vos & Teeuwissen bv, Huizen