Restauratie winkels en woningen Warmoesstraat

Nummer: 141
Architect: ir. Ria Smit
Mmv: ir. Martin Kuitert
Opdrachtgever: NV Zeedijk en Delta Forte bv
Locatie: Amsterdam Centrum, Warmoestraat
Type: woningbouw, divers
Ontwerp: 2008
Oplevering: 2013
Aannemer: VIOS Bouw bv
Status: gerealiseerd
Media: NVZ Warmoesstraat.flv
De situatie.
In de Warmoesstraat, één van de oudste straten van Amsterdam, staan twee monumentale panden, die hard aan een opknapbeurt toe waren. Het zijn rijksmonumenten en volgens de bouwhistorische rapportage, gemaakt door ‘De Fabryck ‘, dateert de oudste vermelding van bebouwing daar uit 1355. Veel eigenaren en soorten gebruik volgen elkaar op in de eeuwen die voorbij gaan, met als laatste gebruikers, nu; in nummer 67: de vijfde generatie van koffiebranderij Geels & Co, en in nummer 69: De Bakkerswinkel met tevens een horeca-functie voor overdag.
 
Mede in het kader van het gemeentelijk beleid om het Wallengebied aantrekkelijker en diverser te maken, heeft de NV Zeedijk het initiatief genomen deze panden aan te kopen, teneinde de woonfunctie boven en achter de winkels te herstellen en de winkels te behouden.
 
Het ontwerp.
De rijke historie is in allerlei ruimtes en details aan de panden af te lezen, het verleden is voelbaar, dat stimuleert ons enthousiasme om deze panden weer tot leven te willen brengen.
Uitgangspunten bij ons ontwerp zijn het realiseren van goede woningen, met zoveel mogelijk buitenruimten en met een fietsenstalling, zodat wonen daar, in hartje binnenstad, prettig kan zijn. Daarbij willen we de oude structuur zoveel mogelijk intact laten: de constructie, de materialen, details, gevels en karakteristieke interieur-onderdelen.
Het ontsluiten van de achterhuizen, inclusief een goede vluchtweg, vraagt om de ingrijpende oplossing van een nieuw extra trappenhuis. Ook is een nieuwe ontsluiting van de bovenwoningen van nummer 67 nodig.
Door boven de werkruimte van de winkel een nieuwe vloer met glazen bouwstenen te situeren, brengen we de binnenplaats verhoogd terug en wordt de route naar het achterhuis helder en afleesbaar. Deze nieuwe binnenplaats is goed op de zon georiënteerd en biedt zicht op de beroemde 'Oude Kerk'. Ook de buitenruimten van de woningen zijn rondom deze binnenplaats geordend, waardoor een sociaal geheel kan ontstaan.

 

Het toevoegen van negen nieuwe woningen aan de Warmoesstraat zal een goede impuls geven aan de ontwikkeling van dit nu erg eenzijdig functionerende deel van het centrum. De verkoop van de woningen was in iedere geval een succes. 
 
© floorvanos.nl.