Woonhuis IJburg

Nummer: 134
Architect: ir. Ria Smit
Opdrachtgever: H. Marx en F. Marx
Locatie: Amsterdam, IJburg, Steigereiland, Edward Wrightstraat
Type: woningbouw, woonhuizen
Ontwerp: 2006
Oplevering: 2009
Aannemer: Dekker Aalsmeer bv, Aalsmeer
Status: gerealiseerd
De situatie.
Op het Steigereiland van IJburg te Amsterdam, zijn vrije kavels uitgegeven door de gemeente voor de bouw van particuliere woningen. Aan de rand van het eiland, met zicht over het water, ligt deze vrije kavel. De eigenaren kiezen graag voor IJburg, maar bekritiseren de tot dan toe gerealiseerde woningen als ‘dozen’. Zo zien zij hun woning niet voor ogen.

Het uiterlijk van de woning.
Als je over het IJ vaart valt het grote contrast op tussen de veelal donkere blokken van IJburg en de verfijnde omlijste dakranden van Durgerdam. Ook voor deze woning aan de rand van het water is de skyline een belangrijk ontwerp-thema. De contour van de woning en de grote puien omlijsten we dan ook met een witte rand van kunststeen beplating. Voor de wanden is gekozen voor de ‘Click Brick’ gestapelde bakstenen zonder voegwerk. Prachtige stenen wanden levert dat op in de warme gemêleerde kleur van eikenblad. De uitsnijding op de derde verdieping is voorzien van een eigentijdse metalen beplating, zo ook de schoorstenen.
Aan de waterzijde maken het balkon en de brede trap een uitnodigend gebaar, een goed intermediair tussen eerste verdieping en de tuin.

De woning.
Omwille van het uitzicht is gekozen voor wonen op de 1e verdieping, een garage met 2 werkkamers op de begane grond en slapen op de 2e verdieping. Geen doosvorm betekent volume wegsnijden, zo is de 2e verdieping als een soort smalle torenverdieping uitgevoerd, met in de slaapkamer de invallende ochtendzon. Het dwars-situeren van de garage levert een efficiënte begane grond verdieping op en met de schuin-gezette pui kan de auto toch naar binnen rijden. Het balkon met brede trap op het zuidoosten en het verhoogde terras brengen de tuin dichtbij de woonkamer, die van een prachtig uitzicht over het water geniet. Aan de andere zijde, vanuit de keuken is door het hoekraam goed zicht op de twee straten met het komen en gaan van mensen, en het grote raam op het westen geeft zonlicht bij de eettafel aan het einde van de werkdag. De werkverdieping kan eveneens als logeerverdieping functioneren door een tweede badkamer aldaar.
© floorvanos.nl.