Waterwoningen

Nummer: 109
Architect: ir. Ria Smit
Locatie: Ypenburg, Hout en Plantage wijk
Type: woningbouw, woonhuizen
Ontwerp: 1999
Oplevering: 2004
Status: gerealiseerd

De situatie
Op één van de eilanden van het stedenbouwkundige plan te Ypenburg, het Rieteiland, in de wijk Hout en Plantage staan 4 villa’s half in het water gesitueerd.
Verscholen in de rietkraag, deels bekleed met hout liggen ze daar als het ware aangemeerd aan een kade. Dit beeld wordt nog eens versterkt door de schuin voorover- hellende gevels.

De woningen.
Ze zijn iets hoger gelegd dan de straat. Met een geringe helling is de entree bereikbaar. Door de glazen entree is, bij het binnenkomen, een eerste verrassende blik op het riet en het water gegund. De woonkamer boven het water op de begane grond kijkt met een panorama-raam uit op de waterspiegel, en heeft aan de zijgevel een terras,dat op de zon is georiënteerd. De privacy van dit terras wordt beschermd door de hogere ligging t.o.v. de straat én de schuin omhooglopende balustrade. In de keuken is een eetplek met zicht op de straat. Een royale trap, met licht van boven, voert naar de verdiepingen.
Op de 1e verdieping bevinden zich een ruime badkamer en 3 ruime slaapkamers, op de 2e verdieping een 2e groot terras, een 4e slaapkamer c.q. werkkamer, en een vrije ruimte aan het terras.

Uiterlijk van de woningen.
Het dak helt naar achteren en brengt het regenwater rechtstreeks naar de watergang.
De dakoverstekken en de hellende gevelvlakken geven het huis de elegantie van een schip. Ook de houten gevelbekleding en de kleuren refereren daaraan. Of misschien juist associëren ze zich met het riet. Echter ook zijn het de chique lichte tinten, zoals van oudsher in een dorp als Broek in Waterland zijn toegepast, voor deze royale, unieke woningen.

© floorvanos.nl.